Yapay Genel Zekâ (AGI) ne zaman gelecek?
Yakın zamanda arka arkaya çıkan ve sürekli gelişen yapay zekâ modelleriyle birlikte, yapay genel zekânın (AGI) geleceğine yönelik beklenti arttı. Bu konuda farklı tahminler ve AGI’ye hiçbir zaman ulaşılamayacağını savunan karşı argümanlar var. Ancak öncelikle “yapay genel zekâ” dediğimizde ne anladığımızı netleştirmemiz gerekiyor.
Yapay Genel Zekâ (AGI) nedir?
Daha önce yapay zekâ ile ilgili bir yazımda bu konudan bahsetmiştim. AGI’ye karşı argüman geliştirenler, insanın taklit edilemeyecek kadar karmaşık olduğunu öne sürerek AGI’ye asla ulaşılamayacağını savunuyor. Bu kişiler, AGI’yi kendi bilincinin farkında ve duyguları olan bir yapay yaşam formu gibi düşünüyor. Ancak AGI’nin tanımı ve kapsamı bundan çok daha farklı. Bugün büyük yapay zekâ şirketlerinin AGI hedefi, yapay bir insan yaratmak değil; insan zekâsını taklit eden bir sistem geliştirmek. Yani bilinç ve duygular beklenmiyor, sadece yetenekler taklit ediliyor. Bilinçli ve duyguları olan bir varlık yaratma girişimi söz konusu olmadığı için AGI’nin yakın bir zamanda erişilebilir bir hedef olduğunu söylemek mümkün. Bu noktada artık tartışılması gereken konu, AGI’nin gelip gelmeyeceği değil, ne zaman geleceğidir.
2025-26 (Erken Senaryo)
OpenAI CEO’su Sam Altman, AGI’nin 2025 yılında mümkün olabileceğin söylemişti. Yapay zekâyı ABD’deki biyomedikal çalışmalarında kullanan Prof. Derya Unutmaz da %97 ihtimalle AGI’ye 2025 yılı sonuna kadar ulaşılabileceğini tahmin ediyor. Claude 3 yapay zeka modelini yapan Anthropic şirketinin kurucusu Dario Amodei, AGI’ye 2 yıl içinde ulaşılabileceğini öngörüyor.
2027-2030 (Olası Senaryo)
Mevcut trendler devam ederse, bu zaman dilimi AGI için en muhtemel aralık gibi görünüyor. Hem donanım hem de algoritmaların olgunlaşması, daha güçlü modellerin çıkması için mantıklı bir süre. Nvidia CEO’su Jensen Huang, AGI’ye ulaşmanın yaklaşık 5 yıl sürebileceğini öngörüyor. Bu, olası senaryo aralığında kalan bir tahmin.
2030 ve sonrası (Temkinli Senaryo)
Eğer AGI beklenenden daha karmaşık bir problem olarak kalırsa ya da etik/düzenleyici engeller nedeniyle ilerleme yavaşlarsa, AGI’nin ancak 2030 sonrasında ortaya çıkabilir. Google DeepMind CEO’su Demis Hassabis AGI’nin 5 ila 10 yıl içinde ortaya çıkabileceğini ifade ediyor.
Kişisel tahminim
AGI’nin bu yıl geleceğine dair tahminler giderek artıyor. Ancak mevcut modeller ve gelişim hızına bakınca, AGI’nin 2-3 yıldan önce gelmesini beklemiyorum. Eğer daha erken, özellikle de bu yılın sonuna kadar çıkarsa, ya aceleye getirilmiş, eksik ve sorunlu bir model olur ya da arka planda sessiz sedasız büyük bir ilerleme kaydedilerek herkesi şaşırtan bir başarıya imza atılmış olur.
Benim tahminim, gerçekten insan performansını aratmayan, sorunsuz ve olgunlaşmış bir zekâ modeline 2027-2030 arasında ulaşacağımız yönünde. Ancak öyle ya da böyle, bugünkü ivmeyle 5 sene içinde bir ya da birkaç AGI örneğinin ortaya çıkması artık güçlü bir ihtimal. Ve bu noktadan sonra yapay zekâ, insansı robotlar, çalışma hayatı ve günlük yaşam radikal bir şekilde değişecektir.
+ Yorum bulunmuyor
Yorum Yaz