Milat başlangıcını 10.000 yıl geriye almalıyız

Milat başlangıcını 10.000 yıl geriye almalıyız


Takvimlerimiz 2022’yi gösteriyor ancak insanoğlunun dünya üzerindeki medeniyet tarihi binlerce yıl öncesine dayanıyor. Bugün tüm dünyada kullanılan milat kavramı, hayatın dini normlara göre şekillendirildiği dönemde ortaya çıkmış ve Hristiyan baskın dünyada genel kabul görmüş. Günümüz koşullarında ise hayatımızı bu kadar ilgilendiren bir kavramı daha bilimsel standartlarda ele almanın daha anlamlı olacağını düşünüyorum. Bu fikir yıllardır aklımda ve yazmayı erteliyordum. Yazıdan önce yaptığım bir araştırmada, İtalyan asıllı Amerikalı bilim insanı ve tarihçi Cesare Emiliani‘nin neredeyse benimkiyle tam örtüşen bu öneriyi 1993 yılında yaptığını öğrendim. O yüzden bu fikri ilk ortaya atan kişi olmadığımı ama bunu düşünürken de bundan haberdar olmadığımı belirtmek isterim.

Milattan Önceki insanlık tarihini milata dahil etmek

Bu düşüncemin temel çıkış noktası, insanlık tarihinin 2.000 yıllık bir medeniyet geçmişine sahip ve Milat öncesinde medeniyetin keskin şekilde daha geride algısının olması. Tarih belli ölçülendirme standartlarına göre bölümlere ayrılır ancak Milat kavramının böyle bir ayrıma sebep olabilecek bir özelliği yok. Sümer, Babil, Yunan, Roma, Mısır ve diğer birçok uygarlık herhangi böyle bir ayrım olmaksızın Milat başlangıcının gerisinde kalmış durumda. Cesare Emiliani de insanlık tarihindeki önemli birçok olayın bu negatif tarihlendirmenin içerisinde kalmasını anlamsız bulduğunu belirtiyor.

Neden 10.000 yıl?

Takvime 10.000 yıl ekleme düşüncemin sebebi, 2000 yıllık takvimin milatından 10.000 yıl daha geriye gittiğimizde tüm medeniyet tarihini içine alabilecek bir takvimlendirmeye kavuşacak olmamız. Bir başka sebepse, bugün kullandığımız ve 2000 yıldır alıştığımız takvimi ancak simetrik bir düzeltmeyle güncellersek onu kavramımızın ve kullanabilmemizin daha kolay olacak olması. Yani takvime 10.000 yıl ilave ettiğimizde bu yıl 2022 yerine 12022 olarak anılacak. Cesare Emiliani, ise 10.000 yıl önerisini, Milattan Önce 9500’lerde kurulduğu düşünülen Göbeklitepe‘nin keşfine dayandırıyor. Tabi bu önerme benim bakış açımdan biraz daha bilimsel ve ondaki boşluğu dolduruyor.

2022 yerine 12022

Miladı bu bilimsel bakış açısıyla 10.000 yıl geriye çekersek, medeniyet tarihimizi daha doğru yansıtan 12022 tarihine ulaşıyoruz. Bu fikrin genel kabul görmesi ve uygulamada hemen hayata geçmesi zor. Bu yüzden yumuşak bir geçiş dönemini gerektiriyor. Böyle bir güncelleme en mantıklı şekilde bilimsel dünyada kullanıma sokularak başlatılabilir. Yeni tarihlendirme bir süre (belki 10-20 yıl) eski tarihlendirme ile birlikte, ayırt edici kısaltma ile birlikte kullanılabilir. Zaman içerisinde kullanım alanı genişletilerek halkın uyum sağlaması ve alışkanlıklarının değişmesi sağlanabilir. Sürecin sonunda elimizde 12.000 yıllık daha net bir medeniyet tarihi takvimlendirmemiz olur.

1 yorum

Yorum Yaz

+ Leave a Comment