Kişisel dijital dönüşüm

Kişisel dijital dönüşüm


Kişisel olarak dijital dönüşüm benim için önemli bir konu. Çünkü bir minimalist olarak hafiflememe yardımcı olacağı gibi, bazı önemli belge verilerin yedeklenmesini sağlamak gibi bir faydası da var. Bu yazıda kendi dijital dönüşüm sürecimi özetleyeceğim.

Fotoğrafların dijitalleştirilmesi

Benim için ilk ve en önemli dijital dönüşüm konusu, basılı fotoğrafların dijitalleştirilmesiydi. Bu amaçla tüm aile albümü ve kişisel basılı fotoğraflarımı tarayıp, photoshop’la uygun şekilde elden geçirerek dijital ortama taşıdım. Bunları birkaç farklı veri depolama aygıtında yedeklemenin yanı sıra bulut depolamayı da kullandığım için, olası bir yangın, deprem, hırsızlık vs. gibi bir durumda kaybolması halinde fotoğrafların varlığını devam ettirmesini amaçladım. Bu gerçekten çok önemli çünkü size ait fotoğrafları bir kez kaybettiğinizde onları dünyadaki hiçbir para veya olanak geri getiremez. Onları güvenceye almanın en iyi yolu da dijital ortama aktarmak ve yedeklemek.

Rehberin dijitalleştirilmesi

Aslında birçok kişi için telefon rehberi zaten dijitalden başka ortamda yer almaz. Ama siz de benim gibi sabit telefon çağından geliyorsanız bir telefon rehberi defteriniz olabilir. Aynı zamanda bazı birikmiş kartvizitleriniz de olabilir. Bunların tümünü Google Kişiler’e ve alternatif olarak excel’e kaydederek dijitalleştirdim.

Günlüklerin dijitalleştirilmesi

Gün içerisinde gerçekleşen önemli şeyleri not aldığım defterlerim var. Bunları, geçmişe yönelik bilgi edinme, karşılaştırma yapma gibi farklı amaçlarla kullanıyorum ve oldukça işe yarıyor. Bu günlükleri yıl bazında farklı word dökümanlarında günlere bölünmüş olarak dijitale aktardım. Birkaç günümü alan bu çalışma sayesinde artık belli bir yıla ait olan bir olayı bulmam çok daha kısa sürüyor ve ayrıca bu defterleri attığım için de bir yer kazancım oldu.

Karne, diploma ve sertifikaların dijitalleştirilmesi

Tamamı basılı olan tüm karne, diploma, eğitim ve sertifikalarımı tarayarak dijital ortama aktardım. Böylece bunları da olası kayıp, çalınma, zarar görme olasılıklarına karşı güvence altına almış oldum. Asılları gibi olmayacak belki ama çıkarıp bakmak gerektiğinde dijital olanlarına bakmak hem daha hızlı hem de orijinallerin deforme olma olasılığını ortadan kaldırıyor.

Sağlık kayıtlarının dijitalleştirilmesi

Elimde olan tüm reçeteler, hastane başvuruları, raporlar, röntgenler, kan grubu belgesi, efor testi, göz testi, kullandığım ilaçlar gibi tüm sağlık belgelerimi ve kayıtlarımı tarayarak ve bazılarını da excel’de (kullandığım ilaçların listesi, bunların etkileri vb. gibi şeyler) liste yaparak dijital ortama taşıdım. Aynı eğitim belgelerinde olduğu gibi bunlara bakmak gerektiğinde dijitalleri üzerinden tarama yapmak çok daha hızlı ve kolay. Aynı zamanda bunların kopyasını bastırmak için birer dijital örneklerinin olması oldukça pratik.

Faturaların dijitalleştirilmesi

Fiziki faturalarımın tamamını tarayıp, tüm e-faturalarımı bir faturalar klasöründe kategorik olarak saklıyorum. Su, elektrik, doğalgaz ve bina aidatı gibi faturaların zaman içerisindeki değişimlerini görmek için de bunların verilerini excel’de tutuyorum. Tüketim miktarlarını takip edebildiğim bu tablolar, zaman zaman yaptığım tasarrufların etkilerini de görmemi sağlıyor.

Kullanma kılavuzlarının dijitalleştirilmesi

Mevcut kullanma kılavuzlarının dijital versiyonları varsa bunları indirip bir klasörde topluyorum. Çok detaylı olmayan bazı kılavuzları tarayarak dijital ortama aktarıyorum. Detaylı olan fiziki kılavuzları atmıyorum. Ancak onlara bakmam gerektiğinde dijital versiyonlarını kullanıyorum. Böylece yine hızlı bir şekilde tarama yapmak mümkün oluyor.

Çeşitli belge, döküman ve listelerin dijitalleştirilmesi

Yukarıda saydıklarımın dışında iş veya kişisel hayatıma dair çeşitli belgelerimi, verilerimi ve listelerimi de tarayarak veya sıfırdan oluşturarak dijital ortama taşıyorum. Yani basılı herhangi bir belgeyi mümkün olduğunda dijilleştirmeye çalışıyorum. Böylece tüm kayıtlarım elimin altında oluyor, onları istediğim zaman inceleyebiliyorum.

Bu dijitalleştirme süreci iyi bir sınıflandırma, kategorizasyon, listeleme ve tablolama süreçleriyle çok daha etkili hale gelebiliyor.

Dijitalleştirilen tüm belge ve verileri çoğunlukla disklerde muhafaza ederken, liste ve tablo gibi bazı verileri de Evernote üzerinde tutuyorum.

Özetle kişisel dijital dönüşüm; basılı tüm bilgi, belge ve dökümanları güvence altına alırken, istendiğinde onlara erişimi kolaylaştırıyor. Bu süreç zaman alıyor ancak faydaları düşünüldüğünde buna değer.

4 Yorumlar

Yorum Yaz
  1. 1
    Burak

    Yine çok değişik ve besleyici bir yazı olmuş Ümit bey. Evernote’u uzun zaman önce bıraktım ve Notion’a geçtim. Çok daha etkili bir not tutma uygulaması. Tavsiye ederim. Teşekkürler.

  2. 3
    hasan yılmaz

    Gerçekten çok önemli bir konu. İlk madde “Fotoğrafların dijitalleşmesi” en önemlisi ve zoru da olabilir. Basılı halini de dijital halini de kaybetmek çok acı verici olabilir. Derleyip düzenledikten sonra toplam 2 ya da 3 eşitlenmiş şekilde yedeklemek de düşünülebilir.

    Notion dijitalleşme için güzel bir araç. İsviçre çakısı gibi. Enfes proje çalışmaları yapılabilir. Ancak iş not alma ve web üzerinden kaydedilen sayfaları bir veri bankası gibi kullanma aşamasına gelince Evernote çok önde hala. Hızlı arama, gelişmiş web sayfası kayıt seçenekleri, görseller üzerinde çeşitli düzenlemeler, kartvizit kaydı, pdf içi arama, kullanışlı cep uygulaması vb özellikler Evernote’u öne çıkartıyor benim açımdan.
    Makaledeki kişisel dijitalleşme adımlarında da benim kullandığım önemli uygulamalardan biri.

+ Leave a Comment