İnternetin geleceği

İnternetin geleceği


İnternetin geleceğine dair farklı tahminler var. Bunların tahminlerin çoğu, cihaz odaklı değişimler üzerine. Ancak benim odak noktam internetin tüketiciye sunulma şekliyle ilgili. Bir yıl kadar önce yazdığım Google ve Facebook internetin kendisi olmak istiyor başlıklı yazıda iki büyük teknoloji devinin, internetin evrimine dair niyetlerini yazmıştım. Bu yazıydaysa internetin bir sonraki aşamasına dair öngörümü biraz daha detaylandırarak vermek istiyorum.

Öncelikle, bir önceki yazıda, bu yazının temelini oluşturacak tahminin geçtiği paragrafı yeniden hatırlayalım:

“Google ve Facebook, yakın bir gelecekte, gerçek anlamda internetten bağımsız, alternatif birer ağ platformu haline gelebilirler. Ve istekleri şey de tam olarak bu aslında. Google ve Facebook’un bunu gerçekleştirebilmesi için kendi internet ağına sahip olması, başta içerik tabanlı hizmetler (bilgi, haber vs gibi) olmak üzere yeni hizmetler ilave etmesi ve bir kullanıcı için tam anlamıyla yeterli bir deneyim sunması gerekiyor.”

O yazıdan bu yana geçen sürede, Spotify’ın daha da yaygınlaşması ve Netflix’in Türkiye’de hizmet vermeye başlamasıyla streaming servislerinin internet ve yaşam şeklimiz üzerinde ne kadar güçlü bir etki yaptığını görme şansım oldu. Daha önce Google ve Facebook için yaptığım tahmini, biraz daha bağımsız olarak geliştiriyorum.

İnternetin erişimine değil, hizmete para ödeyeceğiz

Yerel Wi-Fi ağlarının yaygınlaşmasının yanı sıra, teknoloji devlerinin ücretsiz internet sağlama çabaları şunu gösteriyor. Para eden şey erişim değil, onun üzerinden sunulan hizmet. Yakın bir gelecekte muhtemelen internet erişimine para ödemeyeceğiz ve her yerden, her zaman bağlanabileceğiz. Ama internet dediğimiz şey tam olarak bağlandığımız o genel ağ olmayacak.

Büyük internet hizmet ağları

İnternetle birlikte eğlence ve medya tüketimi alışkanlıklarımız son yıllarda çok değişti. Artık müzik dinleme, film, dizi ve maç izleme, oyun oynama ve haber okuma gibi birçok alışkanlığı büyük oranda internete devrettik. Bu hizmetlerden kaliteli ve yasal olanları da abonelik bedeli karşılığında sunuluyor.

Şu an internet bağlantı ücreti haricinde herhangi bir ücret ödemeden de internetin çoğu hizmetinden faydalanabiliyorsunuz. Ama bu durum giderek değişiyor ve bir süre sonra ücretsiz erişilen içeriğin pek de bir anlamı olmayacak. İşte bu noktada Netflix, Spotify, Youtube gibi hizmetler başta olmak üzere birçok eğlendirici ve faydalı hizmeti içinde barındıran bir abonelik paketi oluşacak.

Biraz daha açmak gerekirse; birbirinden bağımsız hizmet paketleri olacak ve bunlar bizlere, içinde ihtiyaç duyabileceğimiz çoğu şeyi barındıran birer büyük internet hizmet ağları olarak sunulacak. Ve o ağın içerisinde değilseniz, o hizmetten yararlanamayacaksınız. Bugün nasıl ki cep telefonunuzun aylık aboneliği için bir ücret ödüyorsanız, bu ağlar için ödeyeceğiniz abonelik bedelleri de aynı şekilde normal ve kaçınılmaz olacak. Kaçınılmaz diyorum, çünkü bugün çok sık girdiğiniz veya giremediğiniz birçok internet sitesini ve hizmetini içinde barındıran bir ağa erişemediğinizde internetin de pek bir anlamı kalmayacak. Sonuç olarak bu ağlardan birine abone olmaya mecbur kalacaksınız. Bu değişim kaçınılmaz. Buna, internetin hayatımız üzerinde yaptığı ilk dönüşüm sürecinde birebir tanık olduk zaten. Önümüzdeki süreçte de kontrolün bizden platform sağlayıcılara geçtiğini aşama aşama izleyeceğiz.

1 yorum

Yorum Yaz

+ Leave a Comment