İki yılın ardından “Yeni Başlayanlar İçin E-Ticaret” değerlendirmesi

İki yılın ardından “Yeni Başlayanlar İçin E-Ticaret” değerlendirmesi


Bundan tam iki yıl önce ilk olarak e-kitap formatında, daha sonra da basılı olarak yayınlanan Yeni Başlayanlar İçin E-Ticaret‘in hem ortaya çıkış öyküsü ve macerasını hem de istatistiklerini paylaşmak istiyorum.

Kitabın ortaya çıkış sebebi ve macerası

Aslında bir kitap yazma amacıyla değil de bir kontrol listesi oluşturmak için başladığım proje, yakın çevremin ısrarlarıyla e-kitaba dönüştü. Kitabın, 2014’ün Ocak ortalarında başlayan yazım süreci iki ay sürdü ve 31 Mart 2014 akşamında yayınlanmaya hazır geldi.

Bu iki aylık süreçte her bir maddenin doğru bilgi ve istatistik içermesi için çok sayıda kaynak taraması yaptım. Özellikle de çok da hakim olmadığım E-ticaret hukuku kısmını hazırlarmak için ilgili tüm yasa ve düzenlemeleri defalarca okumam gerekti. Bunun yanı sıra Bilgi Üniversitesi’nde konuyla ilgili bir bilişim hukuku dersine de katıldım.

E-Ticaret ile ilgili kanun ve düzenlemelerin üzerinden defalarca geçerken...

E-Ticaret ile ilgili kanun ve düzenlemelerin üzerinden defalarca geçerken…

Tabi tüm süreç, içeriği oluşturmaktan ibaret değildi. İlgili görsellerle birlikte sayfa mizanpajını bizzat kendim hazırladım. Kitabın kapağını sevgili Yalçın Atasever hazırladı. Kitabın kolay okunabilmesi bölümlere ayırdım ve e-ticaret hukuku bölümü da dahil olmak üzere tüm konuları kolay anlaşılabilir bir formata dönüştürdüm. Böylece konuya yabancı olan birisinin de sıkılmadan okuyabileceği bir içerik oluştu. Kitabın yayınlanmasından bugüne kadar da kitabın bu formatına dair çok sayıda olumlu geri bildirim aldım.

Kitapta herhangi bir imlâ hatası olmaması için de içeriği defalarca kendim okudum ve yakın çevremde seçtiğim birkaç kişiye okuttum. Böylece sayısız imlâ ve yazım hatasını yayından önce temizledik. Yani bu konuda birçok yayınevinin bile göstermediği bir özeni gösterdik.

Kitabın hazırlanması esnasında kurgu ve içerikle ilgili olarak da hem yakın çevreme hem de sektörden birkaç kişiye taslak metni gönderdim ve geri bildirimler aldım. Bu etapta tanıştığım Serkan Ünsal, daha önce de benzer bir çalışma yapmış birisi olarak hem kitabın tanıtımıyla ilgili destek oldu hem de faydalı tavsiyelerde bulundu.

Tüm hazırlığı tamamladıktan sonra 31 Mart 2014 gecesinde e-kitap platformları Mobidik ve Issuu üzerinden kitabı paylaşıma açtım. Yeni Başlayanlar İçin E-Ticaret şu an hâlâ Mobidik’te en çok okunan e-kitaplar arasında bulunuyor.

İstatistikler

Tüm platformlarda 35.000’in üzerinde görüntüleme alan Yeni Başlayanlar İçin E-Ticaret’i Mobidik’te 2.250 kişi, Issuu’da 3.200 kişi ve kişisel blogumdan indirerek 6.700 kişi okudu. 1000 adede yakın basılı kitap dağıtımıyla beraber toplamda 13.250 kişi tarafından indirildi veya okundu. Tabi bunlar benim tespit edebildiğim rakamlar. Bir de e-kitabın serbest dolaşımından kaynaklanan bir bu kadar daha rakam olması olası.

  • Toplam görüntüleme 35.000+
  • Toplam indirme/okunma 13.250
  • Mobidik 2.250
  • Issuu 3.200
  • umityildirim.com 6.700
  • Basılı versiyon 1.000
Etkinlik öncesi katılımcılara dağıtılacak olan kitapların standı

Emarsys Academy etkinliği öncesi katılımcılara dağıtılacak olan kitapların standı

Basılı versiyon

E-kitabın ilgi görmesi üzerine birkaç ay sonra da basılı olarak çıkarmaya karar verdim. İlk olarak MediaCat’e gönderdiğim kitap,  bir aylık bir sürecin ardından yayın kurulundan geçti ve dergi ile birlikte dağıtabilir kararı çıktı. Ancak bunun için hayli yüksek bir sponsorluk istemelerinden ve bir orta yol bulamamamızdan dolayı MediaCat ile ilerleyemedik. Aynı şekilde BKM sponsorluğu için yaptığımız görüşmeden de olumlu sonuç çıkmadı. Herhangi bir yayınevi ile anlaşarak kitabı çıkarmak mümkündü ancak ben ekosistemin içerisinde doğru kişilere ulaştırabilmek adına bu seçeği kullanmak istemedim. En sonunda birkaç aylık bir gecikmenin ardından Longplay Dijital Ajans ile anlaşarak kitabı oldukça kaliteli bir şekilde 1000 adet bastırarak ekosisteme dağıttık.

19 Aralık 2014’te basımı gerçekleşen kitabın genel dağıtım süreci Aralık-Şubat arasındaki dönemde yapıldı. Webrazzi üzerinden 13.01.2015’te kitabın duyurusunu yaparak 25 adet hediye yolladık. 26 Ocak 2015’teki Emarsys Academy etkinliğinde etkinliğinde 150 adet dağıttığımız kitabı yine benzer etkinliklerde çeşitli adetlerde dağıttık, bazı sitelere okurlarına hediye vermeleri için gönderdik. Önemli bir adette kitabı da ekosistemde seçtiğim kişilere ve yakın çevreme bizzat kendim verdim veya kargolayarak yolladım. 200’e yakın kitap bu şekilde kargolanarak yollandı. Bu yorucu ama keyifli bir süreçti.

Etkinlik sırasında "Yeni Başlayanlar İçin E-Ticaret" kitabının tanıtımı

Emarsys Academy Big Data konulu etkinliği sırasında “Yeni Başlayanlar İçin E-Ticaret” kitabının tanıtımı – Murat Erdör

Kitabın zorlu süreçleri

Kitabın içeriği ile ilgili en büyük zorluğu istatistiklerde yaşadım. Özellikle Türkiye’ye dair istatistiklerden bazıları ya hiç yoktu ya da tutarsız ve güncel değildi. Aradan geçen iki yılda da bu konuda ciddi bir ilerleme sağlandığını söylemek zor.

İlk olarak e-kitap formatı için hazırlık yapmamdan dolayı matbuu süreçte de bazı zorluklarla karşılaştım. Bilgisayar ekranında rahat okunması için kareye yakın bir formatta tasarladığım sayfa ebatları matbaa standartlarına uygun değildi. Bu da hem basım maliyetini doğrudan etkiliyordu hem de fiziki kullanımda kullanışsız bir ebat ortaya çıkıyordu.Bu yüzden tüm kitap Lonplay Dijital Ajans tarafından yeniden boyutlandırıldı.

Sponsorluk sürecinde yaşadığım sıkıntıları yukarıda anlatmıştım. Burada basılı yayın sektöründeki bağlantılarınızın da önemli olduğunu düşünüyorum. Zira herhangi bir sponsorluk talebi olmadan da benzer sayfa sayısına sahip birçok ekin yayınlandığını gördüm. Belki de bir yayınevi ile tüm bu süreçlerle uğraşmadan da yol alınabilirdi. Bir daha kitap yazarsam sanırım o şekilde ilerleyeceğim.

Kitabı kendimiz basıp dağıtıcağımız için mizanpajı gibi basımına dair süreci de doğrudan kendim yönettim. Bu aşamada matbaalar arasındaki fiyat, kalite ve çalışma tarzı arasındaki farklara da doğrudan tanık oldum. Başlangıçta bu konuda epey zorlandık. Hatta neredeyse basımdan vazgeçme noktasına gelmişken, yine bir tanıdığımız vasıtasıyla bulduğumuz ve önemli dergilerin basımını yapan bir matbaa ile anlaşarak kitabın basımı gerçekleştirdik. Açıkcası bu sürecin de tecrübe anlamında faydası oldu. Kağıt gramajından dilişli basım tekniğine kadar, bir sonraki kitabın basım sürecinde çok faydalı olabilecek bilgiler edinmiş oldum.

yeni-baslayanlar-icin-eticaret-ic-sayfalar

Kitabın kazanımları

Herşeyden önce kişisel tanıtım anlamında çok önemli faydaları oldu. Hatta kitap öncesi ve sonrası dönemleri kıyaslarsak PR anlamında çok ciddi farklar olduğunu söyleyebilirim. Kitabın oluşması, tanıtımı ve basımı konusunda tüm zorluklara rağmen gösterdiğim sabır ve azim sayesinde, o sıralar çok da örneği olmayan bir kaynağı ekosisteme kazandırmış oldum. Kitabın ücretsiz olmasıyla da Freemium etkisinden sonuna kadar yararlandım. Böylece kitaba olan talep ve destek de fazla oldu. Sosyal medya platformlarında aldığım destekle de kitabı kısa sürede geniş kitlelere duyurabildim.

Kitabın tanıtım sürecinde de ne çok dostum olduğunu ve faydalı birşeyler yapan birisine de, doğrudan tanımıyor olsa bile birçok kişinin kapısının açık olduğunu gördüm. Kitap, bu anlamda hem yüzeysel olarak tanıdığım bağlantılarla yüzyüze görüşmek veya ilişki düzeyini geliştirmek için bir bahane oldu hem de henüz tanımadığım birçok kişiyle de tanışmama vesile oldu. Böylece netwoking anlamında da bana önemli katkıları oldu.

Kitabı olan birisi olmak, adeta dikili ağacı olan bir insan olmak gibi bir his. Tabi bunu siz düşündüğünüz için değil, karşınızdaki insanlar size bunu sürekli hatırlattığını için değerini tekrar tekrar yeniden anlıyorsunuz.

Kitapla ilgili çok sayıda olumlu geri dönüş aldım. Tezlerinde ve ödevlerinde kitaptan alıntı yapmak için izin isteyen üniversite öğrencilerinden eposta iletileri geldi. İnsanlar sunumlarında kitabın bazı bölümlerini referans gösterdiler.

Tüm bunlar gerçekten de yapılan işi taçlandırmak anlamında fazlasıyla tatmin edici sonuçlardı benim için.

ebebek kurucusu ve genel müdürü Halil Erdoğmuş

ebebek kurucusu ve genel müdürü Halil Erdoğmuş

Basın

Kitapla ilgili hem yazılı basında hem de sektörel site ve bloglarda çeşitli tanıtım yazıları çıktı. Bunların tümünü buradaki sayfada topladım.

Kitabın oluşmasına ve tanıtımına destek olanlar

  • Sina Afra / Eski Markafoni CEO’su
  • Halil Erdoğmuş / ebebek kurucusu ve genel müdürü
  • Erol Bilecik / Index Grup CEO’su
  • Çağlar Erol / Enuygun.com CEO’su
  • Serdar Kuzuloğlu / Teknoloji yazarı
  • Serkan Ünsal / Startups.watch kurucusu
  • Ercan Erkü / Longplay Dijital Ajans kurucusu
  • Burak Büyükdemir / TEB Girişim Evi
  • Şahin Çağlayan / Reengen kurucu ortağı
  • Murat Erdör / Euromessage Türkiye Genel Müdürü
  • Özgür Özkü / Cumhuriyet Gazetesi
  • Hilal Meriç / Hürriyet Bumerang
  • Seyhun Özkara / IdeaSoft CEO’su
  • Levent Pekcan, Murat Gamsız / Teknoseyir
  • Hakan Koçer / Eski Homend genel müdürü
  • Sean X.Yu / Paraşüt CEO’su
  • Dağhan Uzgur / DGN Bilişim genel müdürü
  • Ali Altuğ Koca / Webrazzi editörü
  • Nihan Kayalıoğlu / İnternetanneleri.com kurucusu
  • Hilmi Öğütçü / eGirişim.com kurucusu
  • Sonay Onur / ETicaretMag eski genel müdürü
  • İdris Cin / Girişimhaber kurucusu
  • Emre Metin / Aktif Grup CEO’su
  • Murat Tortopoğlu / Girişim Fabrikası
  • Umut Ersoy / Marjinal Porter Novelli
  • Gökhan Akçakara / Seslendirme Sanatçısı
  • Yalçın Atasever / Grafiker
  • Kutay Burunsuz / Grafiker

Tüm destekleriniz için sizlere bir kez daha teşekkür ediyorum.

1 yorum

Yorum Yaz
  1. 1
    Ercan Erkü

    E-Ticaret ile ilgili olarak sektöre atılmayı düşünen girişimciler ve yolunu e-ticaret’e doğru çizmeyi düşünenler için yol haritası olan bu güzel kaynakta bizim de tuzumuzun olması nedeniyle biz size teşekkür ederiz Ümit bey.

+ Leave a Comment