E-Ticaret pazarlamasında açıkhava reklamlarının kullanımı
E-Ticaret firmaları, doğası gereği pazarlama faaliyetlerini dijital platform ağırlıklı sürdürüyorlar. Bu sayede hem varoldukları dijital kanallar üzerinden kendi müşteri kitlelerine daha isabetli şekilde ulaşıyor ve geri dönüşleri ölçebiliyorlar hem de daha uygun bütçelerle tanıtım yapabiliyorlar. Peki ama, e-ticaret olarak Türkiye’de toplam perakende alışverişin %2’sine bile henüz ulaşamamışken, e-ticaret pazarlamasında geleneksel kanalları görmezden gelmek doğru mu?
Bu soruya kendimce bir yanıt vermem gerekirse doğru olmadığını çok net olarak söyleyebilirim. Dijital kanallar üzerinde pazarlama yapmak hem verimli hem de ekonomik, ancak geleneksel kanalların pazarlama gücü de, hayatı boyunca dijitalin içerisindeki bir insan üzerinde bile hâlâ çok etkili (bu yazıyı hazırlama sebebim de bu).
Geleneksel pazarlama kanalları neden etkili?
Bu etkinin en önemli sebebi, tüketicilere dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak bir reklam deneyimi sunması. Günümüzde internet gibi neredeyse tamamı reklamdan ibaret bir platformda hem dikkat süremiz kısıtlıdır hem de reklam görmeye pek tahamülümüz yoktur. Ancak geleneksel kanallar, sizin reklam görmeyi beklemediğiniz ve dikkatinizi verebileceğiniz bir anda karşınıza çıkar ve daha maliyetli olmasına rağmen daha fazla odaklanma yakalar.
Bu sayede:
- Daha akılda kalıcı bir etki yaratır
- Marka bilinirliğini artırır
- Geleneksel müşterilerinizin dışında yeni müşteriler kazandırır
E-ticaret şirketlerinin açıkhava sektöründeki payı
Özellikle son dönemde otobüs giydirme reklamlarındaki artışla beraber e-ticaret firmalarının açıkhava reklamlarında artış dikkat çekiyor. Sektörün durumunu rakamlarla analiz edebilmek adına Clear Channel Türkiye pazarlama iletişimi müdürü Rosita Habib Çavdar’dan bazı veriler aldım. Clear Channel’ın Nielsen datası destekli verilerine göre: Türkiye’de e-ticaret firmalarının toplam açıkhava reklam harcamalarındaki payı 2014’te %0,01 iken 2015’te %0,08’e yükselmiş.
Firma bazında e-ticaret şirketlerinin açıkhava sektöründeki payları
E-ticaret firmaları arasında açıkhava reklamlarını en çok tercih eden firmalar Sahibinden.com, Buldumbuldum.com ve Enuygun.com, Boyner/Hopi, Tasit.com Oto.net, Ciceksepeti ve N11 olarak görünüyor. İlk dört sırada yer alan firmaların otobüs giydirme reklamlarını da Beşiktaş-Sarıyer-Maslak hatlarındaki çok sayıda araçta gördüğümü söyleyebilirim. Pazar payı %1’in üzerinde yer alan diğer firmalarında da en az bir veya birden fazla kez gördüğümü hatırlıyorum.
Transit mecrası kullanan e-ticaret şirketleri (2014-2015)
Ancak daha ilginç bir detay, transit sektörü olarak tabir edilen durak ve otobüs giydirme reklam pazarındaki payları 2014’te %14, 2015’te ise %21 olarak gerçekleşmiş. Yani e-ticaret firmalarının otobüs giydirme reklam pazarında ciddi bir payı var.
Clear Channel verilerine göre 2014-2015 yıllarında transit mecrasını kullanan e-ticaret şirketleri ise şöyle: Sahibinden.com, Buldumbuldum.com, Enuygun.com, Boyner/Hopi, Tasit.com, Oto.net, Ciceksepeti.com, N11.com, Nesine.com, Uzman Kariyer, Satacak.com, CicekFilosu, Hürriyet Emlak, Bellamola.com, Elemanonline, Hepsiburada.com, Sigortam.net, Novabazar, Taraftar Çiçek, Tatil.com, Kliksa.com, Gittigidiyor.com, Butikbebe.com, Otomax.com.
Enuygun.com neden açıkhava reklamlarını tercih ediyor?
Özellikle otobüs giydirme reklamları ile dikkati çeken Enuygun.com‘a, neden açıkhava reklamlarını tercih ettiklerini ve nasıl geri dönüşler aldıklarını sordum. Dijital pazarlama yöneticisi Özge Beşirli aracılığı ile cevaplarını hızlı bir şekilde ilettiler:
Ümit Büyükyıldırım: Enuygun.com neden açıkhava reklamlarını tercih ediyor?
Enuygun.com – Dijitalde belli bir noktaya geldiğimizi düşünüyoruz ve performans dışında marka bilinirliğini arttırma amaçlı reklamlara da odaklanmayı tercih ediyoruz. Bu yüzden bizim için pazarlama performans ve branding amaçlı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Yaptığımız açıkhava reklamları branding yani markamızın algısını kuvvetlendirme amaçlı.
Otobüs giydirme reklamlarından nasıl geri dönüşler aldınız?
Otobüs giydirme reklamlarından insanlardan olumlu dönüşler aldık, hatta bazı arkadaşlarımız fotoğraflarını çekip gönderdiler, profesyonel dünyada görüştüğümüz insanlar otobüslerimizi gördüğünü söylediler. Marka imajına ve algısına olumlu anlamda etki ettiğini düşünüyoruz. Ayrıca Google Analytics ve Google Trends’teki verilere dayanarak marka imajımızın arttığını sayısal olarak da ispat edebiliyoruz.
Geleneksel pazarlama harcamalarınız, genel pazarlama bütçenizin oransal olarak ne kadarını oluşturuyor?
Biz bir e-ticaret sitesiyiz, marka imajı bizim için ne kadar önemli olursa olsun dijital pazarlamaya yatırım performansı daha net görebilmemiz için bizim için daha önemli. Outdoor’da her zaman olacağız ama outdoor harcamalarımızın dijital harcamalarımızı geçmesi için biraz daha zaman geçmesi gerekiyor. Net bir sayı vermek doğru olmaz ama geleneksel pazarlama bütçemizin genel pazarlama bütçemizi domine etmediğini söyleyebiliriz.
Enuygun.com’dan gelen cevaplar da açıkhava reklamlarının tercih edilmesinin en önemli sebebinin marka algısını ve bilinirliğini artırmak olduğu görülüyor. Google Analytics ve Google Trends verileri ile marka imajının arttığının sayısal olarak ispat edildiğinin belirtilmesi ise geleneksel kanalların geri dönüş performansının tamamen ölçülemez olmadığını gösteriyor.
E-Ticaret şirketlerinin geleneksel şirketler kadar performans sağlayabilmeleri için de geleneksel kanallarda daha fazla varolmaları gerektiğine inanıyorum. 2016’da daha fazla e-ticaret firması reklamı görmek dileğiyle…
+ Yorum bulunmuyor
Yorum Yaz