Evrenin büyüklüğünü anlamak

Evrenin büyüklüğünü anlamak


Evrenin ne kadar büyük ve adeta sonsuz olduğu her fırsatta dile getirilir, çeşitli ölçeklendirme ve karşılaştırmalar yapılarak kavramamız beklenir. Bizler ne kadar uğraşsak da belli bir noktadan ötesini kavramamız pek mümkün değil. Ancak ben de kendi karşılaştırmalarım ve ölçeklendirmelerimle evrenin devasa büyüklüğüne dair bir bakış sunmak istiyorum.

Işık hızı ile yolculuk

Ben bu karşılaştırmaları, henüz sahip olamadığımız ışık hızına göre yapacağım. Işık hızı saniyede 300.000 km’dir. Işık yılı, ışığın bu hızla bir yılda katedebileceği mesafedir (9,5 trilyon km).

  • Bize en yakın gök cismi olan Ay‘a bu şekilde yaklaşık 1 saniyede ulaşabiliriz.
  • Güneş‘in uzaklığı yaklaşık 150 milyon kilometredir. Işık hızı ile Güneş’e yaklaşık 8 dakikada ulaşabiliriz.
  • Güneş Sistemi‘ne en yakın yıldız Alfa Centauri 4,2 ışık yılı uzaklıktadır.
  • İçinde bulunduğumuz ve Güneşimiz haricinde 100 ile 400 milyar arasında yıldızı barındıran Samanyolu Gökadası’nın genişliği 100.000 ışık yılı kadardır.

Star Trek: Voyager ve 70.000 ışık yılı

Buraya kadar geldiğimize göre bilimkurgudan bir örnekle karşılaştırmamızı renklendirebiliriz. Bilimkurgu dizisi Star Trek Voyager, bilinmeyen bir etkiyle 70.000 ışık yılı uzağa savrulan Voyager gemisi ve mürettebatının eve dönmeye çalışmasını konu alıyordu. Uzay Yolu evreninin kurgusal Warp teknolojisiyle bile bu yolculuk normal şartlarda 75 yıl sürecekti. Yani Samanyolu Gökadası’nın genişliği bile Uzay Yolu evrenindeki kurgusal hız teknoloji için bile bir insan ömründe neredeyse aşılmaz durumdaydı.

Samanyolu’nu aşmak

Gökadamızdan dışarıya çıkmaya çalıştığımızda evrenin büyüklük ölçekleri de katlanıyor. Samanyolu ile ona en yakın gökada olan Andromeda arasındaki mesafe 2,5 milyon ışık yılı. Hoag cismi adı verilen ve 1950 yılında keşfedilen gökada, Ocak Takımyıldızı içerisinde ve 600 milyon ışık yılı uzaklıktadır. Evrenin toz tanesi kadar bir bölümünde yüzlerce galaksi bulunur.

“Evrende korkunç yıkımlara sebep olabilecek çok sayıda tür vardı.
Ama hiçbirinin yıldızlararasını aşabilecek teknolojisi yoktu henüz.
Sükûnetin tek sebebi buydu.”

Bilimkurgu Mikro Öyküler, 2020

Milyonlardan milyarlara

Gözlemlenebilir evrenin yarı çapı 46,6 milyar ışık yılı, çapı ise 93 milyar ışık yılıdır. Işık hızı yerine kurgusal olarak ondan çok daha hızlı olan Star Trek Warp teknolojisini kullanabilseydik evrenin bir ucundan diğerine gitmemiz neredeyse 100 milyon yıl sürerdi. Işık hızı ile 93 milyar yıl sürüyor. İşte evrenin bu devasa büyüklüğü sebebiyle sayısız akıllı medeniyet birbirine ulaşabilme şansını bulamıyor. Bu kavraması zor büyüklük hem insanoğlu hem de potansiyel birçok medeniyet için pratikte evreni gerçekten sonsuz yapıyor.

1 yorum

Yorum Yaz

+ Leave a Comment