2022 kişisel değerlendirmesi
İlk kez 2020 sonunda hazırlamaya başladığım yıllık kişisel değerlendirme serisine 2022 kişisel özeti ile devam ediyorum. Salgının etkilediği son iki yıl ve kişisel sorunlarımdan ötürü pek de iyi anılar bırakmayan 2021 sonrasında 2022 nispeten daha sakin geçen bir toparlanma yılı oldu benim için.
📘 E-Ticaret kitabımın kopyalanarak satışa sunulması
Son iki yıldır yeni yılın ilk ayına tatsız bir olayla başlıyorum. Bu sefer de Yeni Başlayanlar İçin E-Ticaret kitabımın Faruk Coşkun isminde birisi tarafından birebir kopyalanarak Kitapyurdu üzerinden satışa sunulduğunu öğrendim. Kitapyurdu’na ulaşarak durumu anlattım, kitap yayından kaldırıldı, kopyalayan kişi özür diledi, ben de konuyu uzatmadım. Tüm bunlar aynı gün içerisinde çözüldü ama gereksiz bir tatsızlıkla da yılı açmış olduk.
💻 Frontend development
Temel seviyede JavaScript, jQuery ile Sass/SCSS ve Bulma CSS framework’ünü öğrendim. HTML ve CSS bilgilerimi geliştirerek zaten belli bir altyapıya sahip olduğum frontend alanında yeni bir kariyer yol haritasında ilerlemeye başladım.
📝 Blog ve YouTube kanalı
Bu yıl 10 blog yazısı hedeflemiştim ancak bu dahil 17 yazı yayınladım. Geçmişteki ortalama üretkenliğimin altında bir sayı olsa da geçen yıla göre belirgin bir artış oldu. Aslında yıl boyunca bloga pek odaklanamadığımı itiraf etmeliyim. 17 yazıdan 8 tanesini Aralık ayı içerisinde yazdım. Her ne kadar yıl boyu ihmal etmiş olsam da aklımda bir süredir bekleyen bazı konuları geç de olsa yazıya dökmek rahatlattı.
YouTube kanalıma ise neredeyse hiç vakit ayıramadım. Bu yıl sadece bir tane kutu açılış videosu eklemenin dışında yeni bir katkım olmadı. Buna rağmen bir etkileşim almaya devam ederken abone sayısı az da olsa arttı.
📙 Kitap
Geçen yılı sadece 4 kitap okuyarak kapatmıştım ancak bu yılın nispeten sakin geçmesinden ötürü 25 kitap okuyabildim ve bu da en çok kitap okuduğum ikinci yıl oldu.
🚀 Roket bilimkurgu öykü dergisi
Son iki yıldır yeni bilimkurgu öyküsü yazmadım ama daha önce yazdığım ve hazırda bekleyen öykülerimi farklı yayınlarda değerlendirmeye devam ediyorum. Bu yıl da Ruhşen Doğan Nar tarafından hazırlanan ve Plüton Yayın’dan çıkan Türkiye’nin ilk bilimkurgu öykü dergisi Roket‘in ilk sayısına Galaksilerarası Müze Gezisi isimli öykümle dahil oldum. İlk sayısında en az 200 adetlik satış beklediğimiz derginin bu yazı yayınlandığı gün satış adedi 130’u geçmişti.
💻 Yeni bilgisayar konfigürasyonuna geçiş
Geçen yıl yeni bir masa düzenine geçiş yapmıştım ama masaüstü bilgisayarımın konfigürasyonunu yenilememiştim. Eski bilgisayarım sorunsuz çalışıyordu, donanım açısından çok yetersiz değildi. Hatta 6 yıl format atmadığım halde de işletim sistemi açısından sorunsuzdu. Yine de donanımın ömrünü tamamlamasını beklemeden yeni bir konfigürasyona geçmek mantıklı olacaktı. Bu geçiş epeydir süren dijital konfor alanımı bozdu. Yeni donanımın karmaşıklığı ve bazı yazılımsal sorunlar sebebiyle yeni düzen kurabilmem zaman aldı. Birçok yeni kavramı, bilgiyi, ayarı, programı öğrenmek zorunda kaldım. Bilgilerimi güncellemiş oldum aslında ama ortalama bir kullanıcı olarak bu kadar şey öğrenmek zorunda kalıyor olmak hoşuma gitmedi.
Dışarıdaki işlerim için kullandığım ultrabook’u ve kardeşimin notebook’unun depolama diskini de SSD’ye geçirerek evdeki tüm dahili depolama cihazlarında SSD dönüşümünü tamamladım. Aynı zamanda 2 harici SSD alarak bir dönüşüm de burada başlattım. Harici disk SSD olduğunda hayat kalitenizin yükseldiğini şu ana kadarki deneyimlerime dayanarak söyleyebilirim.
🏃♂️ Koşu
Bu yıl genellikle pist antrenmanları ile geçti. Sadece 291 km koştum ve 2 yarışa katıldım ancak koşuya başladığımdan bu yana geçen 10 yıllık süredeki toplam koşu mesafem de 5.000 km’yi geçti. Pist antrenmanlarımın yoğunlaşmasıyla kısa mesafe rekor denemelerine odaklandım. Bu yıl üç tane 4×400 bayrak yarışına da katılarak yeni bir yarış kategorisine ve yeni bir deneyime merhaba dedim. Kısa mesafe koşularını daha çok seven ve daha başarılı olan birisi olarak bu yarışmalar benim için bu yılın renklerinden biri oldu kesinlikle.
🧑 Diğer kişisel gelişmeler
Annemin geçen yılki ameliyatı sonrasında rutin kontrol muayeneleri devam ediyor. Benim geçen yıl başlayan implant maceram da Mayıs ayında sona erdi.
2020 yılında elektronik cihazlarımın arka arkaya arızalanması dikkat çekiciydi, bu yıl ise tesisat kaynaklı sorunlar dikkat çekici oldu.
Google aramalarında yazar sıfatıyla kişisel kartım çıkmaya başladı.
Retro FPS oyunlarını her zaman sevmişimdir ancak bu yıl klasik/retro FPS oyunlarıyla daha fazla zaman geçirdim.
[…] de zor geçen 2020 ve 2021’in ardından 2022 nispeten daha iyi bir yıl olmuştu benim için. Sanırım genel olarak da hissiyat böyledir. Şimdi de 2023’ten daha büyük beklentilerim […]