Ahtapot Gönüllüleri Derneği “Malzeme Değerlendirme Merkezi”
Dün Ahtapot Gönüllüleri Derneği “Malzeme Değerlendirme Merkezi”ne hem malzeme götürdüm hem de gönüllü olarak yardımcı oldum. Bu vesileyle bu blog yazısında hem dernekten, hem de Malzeme Değerlendirme Merkezi işleyişinden biraz bahsedeyim.
Ahtapot Gönüllüleri Derneği nedir?
2014 yılında sivil bir topluluk olarak başladıkları çalışmalarına, 2017 itibarıyla dernek çatısı altında devam ediyorlar. Dernek, genel olarak toplumsal eşitsizliği giderici projeler üreten veya bunlara destek veren bir amacı vizyon edinmiş. Bu vizyon çerçevesinde çeşitli diğer STK’larla iş birliği yapıyorlar. Dernek, masraflarının büyük bölümünü İstanbul Maratonu gibi koşularda gönüllüleri aracılığıyla topladığı bağışlarla karşılıyor. Bunun yanı sıra sponsorları ve destekçisi olan firmalar da mevcut. Ahtapot Gönüllüleri Derneği, alt projesi olan Malzeme Değerlendirme Merkezi ile aynı mekânda, Kadıköy Rıhtım’a 10 dakika uzaklıktaki 3 katlı yerinde hizmet veriyor.
Şimdiye kadarki projeleri neler?
- Kurtköy semtinde yaklaşık 500 sokak köpeği için toplam 173 kulübe yapıp, köpekleri beslediler
- Üç ayrı kimsesiz çocuk yurdundan toplam 206 çocuğu “Yıldız Savaşları” filmine götürdüler.
- Çorbada Tuzun Olsun Derneği ile beraber pek çok kez evsizlere çorba ve kıyafet dağıttılar.
- İçeride Çocuk Var projesi kapsamında, kadın tutukevinde yaşamak zorunda olan tutuklu çocukları için anaokulu yapımı kampanyasına 42.643 TL katkıda bulundular.
- Hakkari ve Şanlıurfa’da üç ilkokuldaki 106 öğrencinin 23 Nisan etkinliği için kostüm ihtiyaçlarını karşıladılar. Bunları Hakkari’ye giderek, bizzat teslim ettiler.
Malzeme Değerlendirme Merkezi
Malzeme Değerlendirme Merkezi, derneğin en önemli projesi. Burası, çocuklar ve yetişkinler için kıyafet, kitap ve oyuncak yardımlarını kabul ediyor. Bunları tasnif ediyor, paketliyor, koliliyor ve iş birliği içerisinde olduğu STK’lara gönderiyor ve malzemelerin doğru kişilere ulaştırılmasını sağlıyor.
Malzeme Değerlendirme Merkezi’ne ulaşan kıyafetler çamaşır makinelerinde yıkanıyor, kurutuluyor ve ardından ütüleniyor. Yıkanan ve ütülenen kıyafetler kategorilere ayrılıyor. Ardından her biri paketlenerek barkod etiketlerle sisteme giriliyor. Tüm bu süreçler, gönüllüler tarafından yürütülüyor.
Sisteme girişi yapılan ve paketlenmiş giysi ve oyuncaklar, gönderilecekleri STK’nın kutusuna, barkod okuması ile yerleştiriliyor. Ardından kutulanan tüm malzemeler kargoya veriliyor. Dün hazırlanan 20 kolinin tamamını kendim barkod okuması yaparak yerleştirdim. Oldukça keyifliydi.
Kitaplar da benzer şekilde kategorilerine ayrılıyor. İhtiyaç için belirlenen okullara gönderiliyor. Bugünkü kitap kategorizasyonun da neredeyse tamamı benim elimden geçti. O da zor ama zevkli bir iş.
Bu arada kitapların tasnifi sırasında Asimov klasiklerine rastladım. Bunları sahaflarda arasanız, altısını birden bulma olasılığınız neredeyse yok gibi. Kaderde burada rastlamak varmış 🙂
Gönüllü olmak için…
Derneğin, malzeme kadar gönüllü desteğine de ihtiyacı var. Malzeme Değerlendirme Merkezi haftanın her günü sabah saat 10:00’dan, akşam 19.00’a kadar açık. Biz işimizi tamamlamak için 20.30’da çıktık. İnanın insan ne yoruluyor ne de sıkılıyor. Dernekte gönüllü olmak isterseniz Malzeme Değerlendirme Merkezi’ne bizzat gidebilir veya siteleri üzerinden bilgi alabilirsiniz. Arzu edenler olursa dernek ve işleyiş hakkında yorum bölümüne de soru bırakabilirsiniz.
Kaleminize sağlık…
Asimova sok oldum gercekten aradim ve bulamadim